Szerszám temperálás

Szerszám temperálás

A precíz és egyenletesen jó minőségű gyártás egyik feltétele, hogy a fröccsöntő szerszám hőmérséklete mindig az adott terméknek megfelelő tartományban legyen. Ezt a célt segít elérni a szerszámtemperáló, a szerszámban keringetett folyadékot igény szerinti fűtésével vagy hűtésével.

Fontos tudnivaló, hogy a temperáló önállóan csak fűteni képes a folyadékot (legyen az akár víz, akár olaj) a beépített fűtőbetétei segítségével. Amennyiben hűtés szükséges, akkor a rácsatlakoztatott lehűtött folyadék megfelelő adagolásával (vagy hozzákeverve, vagy hőcserélőn keresztül) hűti le a temperáló folyadékot.

A továbbiakban csak a temperálófolyadékként vizet használó temperálókkal foglalkozunk, mivel Magyarországon túlnyomó többségében ezeket használják partnereink.

Őkölszabály, hogy a használni kívánt szerszám minden száz kilójához egy kilowatt temperáló teljesítmény szükségeltetik. Természetesen a termék és a szerszám tervezésekor illik ezt pontosítani.

Az egyik leggyakoribb meghibásodás, hogy a temperáló elvízkövesedik és ennek következménye a hatékonyságának csökkenése. A temperáló tartályában, fűtőbetétein a lerakódó vízkő a fűtés hatékonyságát csökkenti és felesleges energiafelhasználást eredményez. A csövekben történő vízkőlerakódás pedig a keresztmetszet szűkülését eredményezi, aminek az időegység alatt szállított folyadék mennyiségének lecsökkenése az eredménye. Mindezek következménye pedig az elégtelen és megnövekedett energiafelhasználású temperálás, ami komoly költségnövekedést jelent.

Továbbá mint minden eszköz, a temperáló is igényli és meghálálja a rendszeres gondozást, karbantartást. Javaslatunk, hogy német mintára (ahol is évente kötelező a felülvizsgálat) lehetőleg partnereink is évente vizsgáljákát, vizsgáltassák felül temperálóikat. Ezen felülvizsgálatok ütemezhetőek és velük megelőzhetőek a váratlanul fellépő üzemzavarok. Így a gyártás is zökkenőmentesen folyhat tovább mind partnereink, mind az ő megrendelőik megelégedésére.

Amit szintén gyakran figyelmen kívül hagynak, az az, hogy nem csak a temperálót célszerű karbantartani, hanem a szerszámokat is. Ugyanis a vízkő és az egyéb szennyeződések a szerszám hűtőfurataiban is keresztmetszet szűkülést és dugulást okozhatnak, így ismét csak a minősgég és a termelékenység romlik (megnövekszik a ciklusidő), végeredményben pedig a nyereségességet csökkenti.

Szintén gyakran tapasztaljuk, hogy a temperálók előtt nem alkalmaznak szennyszűrőt. Találkoztunk “kiherélt” szennyszűrőkkel is, melyekből a gyors hibaelhárítás érdekében kivették a szűrőbetétet, majd visszacsavarozták a fedelet, és tovább használták a berendezést. Igaz ugyan, hogy a gyártás gyorsan folyatódhatott tovább, azonban ennek következtében viszont a szennyeződés akadálytalanul bekerülhetett a temperálóba és ugyan később, ám mégis sokkal jelentősebb termeléskiesést és javítási költséget eredményezett.

Egy elrettentő példa az eliszaposodott víztartály és a fűtőbetétek nagy mértékben csökkentik a temperáló hatékonyságát:

Iszapos lerakódás

Iszapos lerakódás az elhanyagolt karbantartás miatt.

Iszapos szivattyú

Iszapos szivattyú

Az eliszaposodott szivattyú csak kínlódik, a motorja erőlködik és mégse tudja hatékonyan ellátni a feladatát. Egy egészen kis beruházással és némi rendszeres törődéssel viszont ez megakadályozható.  Például egy hasonló szűrő felszerelésével:

Finom szűrő

Finom szűrő

 

Temperálás a fröccsöntő üzemben

Letölthető SINGLE dokumentációk