Nálunk tiszta a víz

– Nálunk tiszta a víz.

Felelik sokan, amikor kérdezzük, mennyire kemény vagy üledékes a szeszámtemperálásra használ víz. Aztán elkerekedett szemekkel nézik, amikor megmutatjuk, hogy miért is nem működnek a temperálóik.

Egy dolog a rendszer feltöltésekor, vagy utántöltésekor bekerülő szennyeződés, amire általában használnak is valamiféle szűrőket. Ám a szerszám körben a használat során keletkező iszapszerű, rozsda lerakódásra csak kevesen számítanak, vagy ha mégis, akkor azt gondolják, a szerszámok időnkénti „kisavazása” elégséges megoldás. Valameddig igen, ám így is keletkezik és marad, majd lerakódik rozsdaiszap.

Íme:

Rozsdaiszap lerakódás a mágnesszelepben.

Itt a temperáló egyik mágneszelepének működését tette lehetetlenné az összegyűlt rozsdaizsap.

iszapos hőcserélő

Itt a hőcserélőn lerakódott, majd rákövesedett iszap fogta vissza a hűtés hatékonyságát.

Iszap vs fűtőbetétek

A fűtőbetétek helye

Normál esetben a fűtőbetétek minden pontja vízzel érintkezik. A fenti képek alapján tippelje meg bátran, vajon mennyi plusz energiát használt el a kínlódásra a temperáló.

rozsdaiszap lerakódás a szivattyún

rozsdaiszap lerakódás a szivattyún

Ez a szivattyú vajon mennyi energiát használt el feleslegesen az erőlködésre?

 

 

Ugyan kicsit tovább tart pár hónapnál, mire észrevehető lesz, hogy közel sem dolgozik úgy a temperáló, mint ahogy illenék neki, ám akár egy egyszerű szűrő felszerelésével a normális működési idő lényegesen megnövelhető. Ráadásul sokkal kevesebb ráfordítással, mint amennyibe a temperáló termelésből való kiesése és javítása kerül.

Rozsdaizsap

Rozsdaiszap

 

 

Erre javasoljuk:

Finom szűrő

Érdekli?
Keressen bennünket, hogy segíthessünk.

Categories: Egyéb
Tags: